Pages - Menu

vineri, 11 aprilie 2014

Melci din aluat cu iaurt,dospit


In zilele răcoroase,parcă cel mai bine se potriveste un „dulce” din aluat dospit.Ce poate fi mai minunat decât mirosul plăcut ce se risipeşte din cuptor,miros de aluat copt,nucă şi scorţişoară.
          Nu sunt eu mare specialistă în aluaturi,dar cel cu iaurt este foarte pufos.Nu am reuşit nici să le dau o formă prea frumoasa dar aceasta nu a diminuat cu nimic gustul lor delicios.
          S-a potrivit de minune să avem şi liliac înflorit şi asta tare m-a bucurat.



Ingrediente:
500 g faina
50 g zahar tos
20 g drojdie
200 g iaurt
2 oua
Aproximativ 200 ml lapte
1 lingurita Sare
100 g unt
100 g nuca macinata
2 linguri zahar brun
scorţişoara
Gem de caise
Un galbenus +lapte pentru uns


Mod de preparare:
Pentru început ,am preparat o maia din drojdie,o lingurita de zahar,o lingura de faina si putin lapte caldut.Am lasat-o sa dospeasca.


Faina am amestecat-o cu sarea si zaharul,am pus maiaua,ouale,iaurtul si apoi am framântat cu laptele caldut(atentie,laptele nu trebuie sa fie fierbinte).

Am framântat pâna am obtinut un aluat elastic care se desprinde de pe peretii vasului.
Am pus aluatul într-un vas uns cu putin ulei(se va desprinde mai usor de vas),am acoperit cu un şervet curat si am lasat sa dospeasca în loc caldut.
Dupa ce a dospit,am luat bucati de aluat pe care le-am întins dându-le o forma ovala (elipsoidala),le-am uns cu unt,le-am presarat cu nuca amestecata cu zaharul si scortisoara,apoi am facut câteva taieturi pe lungime.
Le-am rulat oblic si apoi le-am dat forma de melc.
O parte le-am uns cu gem de caise si le-am presarat cu nuca.

Dupa ce le-am pus în tava,le-am acoperit cu un prosop si le-am mai lasat sa dospeasca 15 minute.
Le-am uns cu galbenus amestecat cu putin lapte.

Am pus tava în cuptor la 180 de grade aproximativ 20 de minute.
Repriza a doua,ceva mai mult,ca am uitat putin de ele.Voi sa nu faceti asta, verificati doar când este copt aluatul.



Poftă bună !!

8 comentarii:

  1. Mai, ca sa vezi pozna ! Cınd am vazut reteta am crezut ca ai ınceput sa postezi pe un alt blog. Nu am greşit. E un alt blog şi pe deasupra mai e şi al tau. Nici nu ştii cıt ma bucur pentru tine. Sa fie ıntr-un ceas bun ! Altceva nici nu mai e nevoie sa-ti urez . Retete ai cu duiumul, succes deja ai, mai ramıne sa-ti urez spor la treaba, doar. Te felicit şi te ımbratişez cu drag. :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Meryem.Ete c-am urnit si eu treaba,dar mai am de lucru inca si nici nu ma prea pricep cu chestiile astea tehnice si informatice.Nici timp nu prea am la dispozitie.Dar s-o gasi un loc si pentru noi in blogosfera asta.Pupici si de la mine si multumesc de gandul bun.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. In ultimul timp,am inceput sa indragesc si aluaturile dospite,chiar de stau mai departe de ele :))))

      Ștergere