Pages - Menu

vineri, 4 aprilie 2014

Tort Mărţişor

Am vrut să sărbătorim venirea primăverii cu un tortuleţ delicat,pufos,cu o cremă fină şi un jeleu dulce acrişor de vişine.Doar cam mic,a fost părerea unanimă.



Ingrediente: 
Blat de pandişpan(tava de 20 cm)
5 oua
150 g zahar
150 g faina
½ plic praf de copt
Sare
Crema:
250 g mascarpone
2 linguri zahar pudra
1 plic budinca cu gust de vanilie Dr.Oetker
300 ml lapte
1 lingura zahar pudra
Visine pentru prajituri din conserva
Jeleu de visine:
300 ml sirop de visine
1 ½ lingura amidon
Glazura:
150 g ciocolata alba
Pentru ornat:
300 ml frisca
3 linguri smântâna


Mod de preparare:
Reteta  de blat este foarte simpla,trebuie doar sa respectati proportiile,adica 30g zahar si 30 g faina pentru 1 ou folosit,iar timpul de mixare sa fie suficient pentru a încorpora destul aer în compozitie,aproximativ 20 de minute.
Pentru început,am tapetat tava cu hârtie de copt.Am pus separat hârtia în forma de cerc pe fundul tavii si alta fâşie pe peretii formei.Am lipit-o cu putin unt.
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Am mixat ouale împreuna cu zaharul la viteza maxima timp de 20-25 de minute,pâna îsi tripleaza volumul si capata consistenta unei creme,paletele mixerului lasând o urma în compozitie.
Am încalzit cuptorul la 200 de grade.
Faina amestecata cu sarea si praful de copt,am pus-o peste spuma de oua,în 3 reprize,amestecând usor cu un tel,cu miscari de rasturnare mai degraba decât de amestecare.
Am pus apoi compozitia în tava si am batut putin tava de masa ,ca sa se aseze putin  compozitia.
Am pus la cuptor pentru 30-35 de minute.
In nici un caz nu deschideti usa cuptorului în primele 20-25 de minute.

Dupa 20 de minute,am redus cuptorul la 180 de grade.
Dupa ce s-a copt,am lasat blatul sa se raceasca în cuptor cu usa întredeschisa,apoi l-am lasat pe un gratar pâna a doua zi când l-am taiat.

 Am pregatit o budinca din 300 ml lapte,o lingura de zahar si un plic de budinca de vanilie.
Am amestecat cu un tel,ca sa nu se faca cocoloase sau sa se lege de cratita.
Am lasat budinca sa se raceasca.
Am folosit visine din acelea conservate special pentru prajituri.O reteta pe care o ador,visinele sunt un deliciu.
Am strecurat visinele.
Siropul  lasat l-am completat cu sirop de visine,pana la 300 ml.
L-am amestecat cu amidonul si l-am lasat sa fiarba,amestecând mereu,pâna s-a îngrosat.
Am lasat si jeleul sa se raceasca.
Crema mascarpone am mixat-o cu zaharul pudra,apoi am încorporat câte o lingura de budinca racita.
Frisca am mixat-o cu cele 3 linguri de smîntâna.
Blatul  l-am taiat obtinând trei blaturi.
Peste blat am pus jeleu,crema si visine.Am pus al doilea blat ,jeleu,crema si visine.
Al treilea blat a fost de fapt partea care a fost jos în tava,fiind mai dreapta.

Deasupra am pus ciocolata alba topita pe baie de aburi.Inainte de a se întari,am pus putin jeleu peste glazura.
Am ornat cu frisca si visine.

O combinatie minunata de gusturi în acest tort primavaratic.

7 comentarii:

  1. Hmmmmmm...pufos, acrisor( racoritor) dar mai ales delicios !
    Eu am o reteta a mea , de blat , pe care o fac de ani si ani de zile....acolo separam albusurile de galbenusuri si le bateam spuma....Tu ma faci sa incerc si varianta ta ca prea fain arata blatul.Am inteles care e secretul....sa mixezi ouale cu zaharul cam 25 de minute....
    Tare-mi plac mie prajiturile si torturile cu fructe...!
    Te tzuc Die draga !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sidy,iti recomand cu cea mai mare incredere reteta aceasta pentru blat.E deja a treia oara cand o folosesc la torturi si de fiecare data mi-a iesit super.Si e si foarte simpla.E foarte pufos si nu trebuie insiropat.S-a potrivit perfect si cu crema de ciocolata si cu crema de vanilie si jeleu.Pupici si da-mi de stire daca iti place.

      Ștergere
    2. Si neaparat sa respecti proportiile ou-faina-zahar.Doar daca ouale sunt foarte mari mai adaugi chiar foarte putina faina.

      Ștergere
    3. Chiar de Florii amsa incerc sa fac....te anunt !
      Multumesc frumods de sfaturi.
      Te tzuc !

      Ștergere
    4. Pupici Sidy si spor la treaba.

      Ștergere
  2. Un tort tare pufos! Si cum arata blatul ala!:X:X

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corina,sunt atat de incantata de blatul asta ca-l fac mereu,iar combinatia din tortul asta ne-a incantat.

      Ștergere