Pages - Menu

duminică, 4 mai 2014

Tort spirală cu ciocolata şi crema de unt cu bezea elveţiana

          

  Un tort deosebit pentru o persoană specială,MAMA mea, care a împlinit o frumoasă vârstă . Strădania mea a fost mare,în primul rând pentru că am vrut s-o surprind în mod plăcut pe mama ,dar şi pentru că am încercat ceva deosebit. Sper ca reţeta mea să se ridice la pretenţiile unor asemenea aniversări.

          “La mulţi ani Mami”!!!!! Sa-ţi dea Dumnezeu sanatate sa ne putem bucura de prezenţa ta mulţi ani de-acum înainte.


Blat cacao(tava cu diametrul 26 cm)
5 oua
100 g zahar
2,5 linguri faina
2,5 linguri gris
2,5 linguri cacao
2,5 linguri miere de albine
100 ml ulei
50 ml lapte
1 lingurita praf de copt
sare
Blat rulada 1(tava de 35x35 cm):
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
3 linguri ulei
1/2 lingurita praf de copt
sare
vanilie
coaja de lamâie confiata
Blat rulada 2(tava de 40x28 cm):
4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
3 linguri ulei
1/2 lingurita praf de copt
sare
vanilie
coaja de lamâie confiata
Crema de unt cu bezea elveţiana:
5 albusuri
250 g zahar tos
340 g unt
vanilie
sare
200 g zmeura+1 lingura zahar
Crema de ciocolata:
80 g ciocolata 74% cacao
250 g mascarpone
3 linguri zahar pudra
200 ml frisca lichida
1 lingura lichior de ciocolata
Mai avem nevoie de:
400 g frisca lichida
3 linguri smântâna 18% grasime
1 plic întaritor frisca(daca este cazul,la mine nu a fost nevoie)



Crema de unt cu bezea elveţiana am pregatit-o cu o zi înainte,dupa reteta de aici.E o crema care necesita ceva timp si atentie,asa ca am preferat s-o pregatesc mai din timp.





Blatul cu cacao l-am copt într-o tava rotunda cu diametrul de 26 cm.S-a dovedit a fi prea mare pentru ceea ce aveam eu nevoie,dar nu aveam o forma mai mica.
Pentru blatul cu cacao,am separat galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile le-am mixat cu zaharul pâna s-au transformat într-o spuma,am pus si laptele pentru a dizolva mai usor zaharul.
Dupa ce zaharul s-a topit se adauga uleiul în fir subtire si se mixeaza în continuare.
Faina am amestecat-o cu grisul,praful de copt si cacaoa.
Am pus ingredientele uscate peste crema de galbenusuri si am amestecat cu o paleta.
Dupa aceasta operatiune am adaugat si mierea.
Albusurile le-am batut cu un praf de sare,apoi am încorporat usor spuma în restul compozitiei.
Am pus compozitia în tava, pe fundul careia am pus hârtie de copt si peretii i-am uns cu unt, si am pus la cuptor 15-20 de minute la 180 de grade.
Am scos blatul pe un gratar sa se raceasca.

Pentru spirala am avut nevoie de doua blaturi deoarece primul blat l-am împartit în 3 fâsii de 10 cm latime,a rezultat un rulou înalt dar foarte îngust.Asa ca am mai facut al doilea blat ,pe care l-am împartit în doua fâsii de 10 cm latime.
Cred ca era mai ok daca foloseam tava dreptunghiulara pentru doua blaturi si taiam fâsiile pe latime ,nu pe lungime.
Blaturile pentru spirala le-am pregatit în acelasi mod doar în tavi diferite.
Pentru aceasta,am separat albusurile de galbenusuri.
Albusurile le-am batut cu un praf de sare si am adaugat zaharul câte o lingura pe rând.
Galbenusurile le-am amestecat cu uleiul si le-am încorporat usor în spuma de albusuri,folosindu-ma de o paleta.
Faina am amestecat-o cu praful de copt si am pus-o peste spuma de ou.
La final am adaugat aromele,vanilia si lamâia.
Am pus în tava tapetata cu hârtie de copt si am copt-o la 180 de grade pentru 25-30 de minute.
Am lasat blaturile sa se raceasca,apoi am îndreptat marginile si am taiat fâsii de 10 cm latime.



Am pregatit crema de ciocolata.
Pentru aceasta am încalzit frisca pâna la punctul de fierbere,apoi am pus ciocolata rupta bucati si am amestecat cu un tel pana âand aceasta s-a topit si compozitia a devenit omogena.
Am pus lichiorul de ciocolata si am lasat-o sa se raceasca.
Crema mascarpone am mixat-o cu 3 linguri de zahar pudra si apoi am amestecat-o cu ciocolata racita.

Frisca pentru ornat am mixat-o împreuna cu 3 linguri de smântâna.
Nu a fost cazul sa pun întaritor de frisca.
Toate acestea fiind pregatite am trecut la asamblarea tortului.
Inainte de aceasta am scos crema de unt cu bezea elvetiana de la frigider si am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei.
Pentru ca nu mi-a placut aspectul ei pentru ornat,am pus-o putin pe aburi si apoi am mixat-o la viteza mare.
Blatul cu cacao l-am taiat în doua pe orizontala.
Este un blat care nu necesita însiropare fiind foarte pufos.
Fâsiile de blat alb le-am uns cu crema de ciocolata.
Am rulat prima fâsie,apoi am continuat cu cea de-a doua si tot asa pâna rulam toate fâsiile pregatite.
Putem sa rulam spirala pe orizontala sau asezata „în picioare” pe o farfurie,dupa cum va este mai la îndemana.
Eu am preferat s-o rulez pe orizontala,dupa cum se vede în poza.

Am asezat rulada pe o farfurie,am uns cu crema de ciocolata ramasa,am asezat deasupra un blat rotund.
Am asezat deasupra platoul pe care urma sa ramana tortul si cu o miscare ferma am întors platoul.
Am decupat putin din blatul rotund pentru ca era mai mare decat spirala.
Am lasat doar o distanta mica,pe care am umplut-o cu frisca.
Acelasi lucru l-am facut si cu cealalta jumatate de blat.
Deasupra spiralei am pus frisca si am acoperit cu celalalt blat cu cacao.
Pe partea laterala a tortului am pus frisca.

Deasupra tortului am pus un strat de crema de unt cu bezea elvetiana,cu restul cremei am ornat  deasupra si pe lateral.
Am vrut neaparat sa ornez cu trandafiri.Nu mi-au iesit ei prea frumosi,dar fiind prima oara cand fac asta,cred ca e multumitor.
Multumirea mea a fost ca tortul i-a placut mamei si musafirilor deopotriva.



9 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc Deea .Am fost tare incantata de ele,desi a fost ceva munca.Pupici

      Ștergere
  2. Superb tortulet! Si cred ca-i delicios!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i Corina,multa munca dar rezultatul a fost cea mai buna recompensa.Pupici

      Ștergere
  3. Eu zic ca arata de vis, mai ales trandafirii .Foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,cred ca a iesit destul de bine si ca aspect avand in vedere ca nu am ustensile speciale.Multumesc Ildiko/Diana ,daca nu ma insel.

      Ștergere
    2. Acum am vazut cine e Ildiko.Pupici

      Ștergere
  4. Ingenioasa idee sa faci tortul in spirala, e deosebit de aspectuoas, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Simona.Pana acum am facut doua torturi spirala,dar dimensiunea fasiilor de blat inca imi da de furca.Nu stiu sa apreciez exact.Ar fi trebuit sa le tai mai inguste pentru ca tortul a fost prea inalt.Zi frumoasa

      Ștergere