Stiam că prăjitura
aceasta este foarte gustoasă,gustasem nu o dată de la prietena mea Merişor.De
aceea am şi încercat reţeta ei,ştiind ca este ultra testată şi foarte bine
explicată.
Mie nu mi-a reuşit chiar
aşa gustoasă ori aspectuoasă ca şi a ei,deoarece nu am pus suficientă cremă între
foi(deci mi-a mai rămas)şi nu am avut destulă dexteritate la tăiat.
Totuşi mi s-a părut mai complicată
decât un tort,dar mă bucur că a fost apreciata de cei care au gustat.
Porţia fiind destul de
mare,am împărţit-o cu sora mea.
Acestea fiind zise,mai
bine vă povestesc cum am pregătit reţeta.
Ingrediente:
Foi:
3 oua
1 cana (200 ml) ulei
1 cana (200 ml) lapte
1 cana zahar
1 lingurita bicarbonat
Zeama de lamâie
Faina cât cuprinde (cam
1,200 kg am folosit eu)
sare
Crema caramel:
2 litri lapte
400 g unt 82% grasime
800 g zahar tos
13 linguri faina
4 linguri cacao
Rom sau esenta de rom
Pentru ornat:
200 g miez de nuca sau
nuca de cocos în functie de preferinte
Mod de preparare:
Mai întâi am pregatit
foile.Opt la numar.
Am folosit o tava de 38x25 cm.Puteti sa le coaceti pe dosul
tavii sau sa folositi (la fel ca si mine) o tava cu pereti detasabili.E mult
mai usor.
Atunci când fac
prajituri cu foi,eu folosesc hârtie de copt.Tai hârtia de dimensiunea foilor pe
care urmeaza sa le întind.
Astfel pâna când se
coace o foaie,întind o alt ape hârtie si pot sa fac transferul lor foarte
usor,mai ales daca tava este calda.
Daca aveti doua tavi e
si mai bine.
Asadar,am mixat ouale întregi
cu zaharul si un praf de sare,apoi am adaugat treptat uleiul,laptele,bicarbonatul
pe care l-am stins cu zeama de lamâie,iar la urma faina.
Faina se adauga treptat
pâna ce se obtine un aluat maleabil si nu foarte tare.
Am pus aluatul la
frigider pentru jumatate de ora,dupa care l-am împartit în 8 bucati egale si am
întins foile.
Am scos pe rând câte 2
bucati,restul lasându-l la frigider.
Am copt foile la 200 de
grade ,câteva minute,pâna s-au rumenit putin deasupra.
Fiind foarte subtiri,se
vor usca daca le coaceti prea mult.
Eu am lasat foile cu hârtia
pe care le-am copt între ele.
Dupa ce am terminat cu foile,am
pregatit crema caramel.
Veti avea nevoie de un
vas destul de mare pentru aceasta,deoarece este o cantitate destul de mare de
crema.
E bine sa fie un vas de
tuci sau unul neaderenta pentru a putea carameliza zaharul si pentru ca, crema
sa nu se lipeasca.
Eu am folosit o cratita
din inox.
Am caramelizat cele 800
g de zahar.Aveti mare grija sa nu-l ardeti,altfel va deveni amarui.
Am amestecat faina cu
cacaoa.Am înfierbântat laptele.
Când tot zaharul s-a
topit,am adaugat faina cu cacaoa,amestecând bine.
Am pus apoi treptat
laptele fierbinte,amestecând energic pentru ca sa nu se faca cocoloase.
Am lasat sa fiarba putin ca sa se îngroase,apoi am
luat de pe foc si am adaugat treptat untul taiat cubulete.Am amestecat pâna ce
untul s-a topit.
Am lasat crema la rece câteva
ore,dupa care am asamblat prajitura.
Peste fiecare foaie am
pus un strat de crema,cu exceptia celei
care va veni deasupra(ultima).
Vom avea nevoie de crema
si pentru ornat,asa ca opriti din crema cu care umpleti foile.
Am acoperit foile cu hârtie,am
pus o greutate peste ele si le-am lasat la rece pâna a doua zi.Timp în care
foile se vor înmuia si vom putea felia prajitura.
Am taiat prajitura ,pe
latime,în fâşii de 5 cm.Apoi am asezat fâşia pe marginea mesei si am taiat pe diagonala,asa
cum se vede în poza.
Apoi am lipit cele doua
bucati cu crema,obtinând forma de triunghi.
Am procedat la fel cu
celelalte fâşii.
Deasupra am pus crema
ramasa si am presarat cu nuca macinata.
Am mai lasat prajitura
la rece,apoi am portionat-o.
S-aveţi poftă !!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu