In ultimele zile au fost
foarte multe deserturile pregătite cu mere.
Pe blog veti gasi mai
multe reţete de prăjituri/plăcinte cu mere.
Aveam la grădina mere
foarte dulci şi aromate şi era păcat să nu profit şi să le folosesc pentru
prăjituri.
De multă vreme vroiam să
combin umplutura de mere cu o cremă de vanilie.Dar pentru un gust desăvârşit
m-am gândit să adaug şi jeleu de vişine.
Rezultatul a fost o
prăjitură nu prea sofisticată dar cu un gust divin.
Ingrediente:
Blat pandişpan(tava de
30x20 cm):
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
2 linguri ulei
Sare
Vanilie
Umplutura mere:
1 kg mere(curatate si
fara cotor)
2 linguri zahar
Vanilie
Scortisoara
Sirop:
100 ml apa
2 linguri zahar
Zeama de lamâie
Crema de vanilie:
400 ml smântâna pentru frisca
1 plic crema Ole vanilie
250 g mascarpone
Jeleu de vişine:
300 ml sirop de vişine
2 linguri amidon
Am mai folosit ciocolata
pentru razuit deasupra.
Mod de preparare:
Am pregatit mai întâi
umplutura de mere pentru ca sa se raceasca.
Am curatat merele si
le-am taiat cubulete.Le-am amestecat cu 2 linguri de zahar(daca e nevoie puteti
sa adaugati mai mult zahar),le-am pus într-o cratita si le-am pus la foc mic,amestecând din când în
când.
Merele vor lasa sirop si
se vor înmuia.Când au început sa se înmoaie,am amestecat cu grija sa nu le
transform într-un piure,aveam nevoie sa ramâna bucati.
Când siropul a scazut,am
adaugat vanilia si scortisoara,am oprit focul si am lasat umplutura sa se raceasca.
Am pregatit si
siropul.Am fiert toate ingredientele si l-am lasat sa se raceasca.
Pentru pandispan,am
separat albusul de galbenusul celor 5 oua.
Galbenusurile le-am
amestecat cu cele 2 linguri de ulei si vanilia.
Albusurile le-am mixat
cu un praf de sare.Când spuma a devenit ferma,am adaugat pe rând cele 5 linguri
de zahar,mixând dupa fiecare.
Am încorporat usor
galbenusurile în spuma de albusuri,apoi faina cernuta.
Am pus compozitia în
tava pregatita cu hârtie de copt si am pus la cuptor la 180 de grade pentru 25
de minute.
Am lasat pandispanul sa
se raceasca pe un gratar.
Pentru crema de
vanilie,am amestecat smântâna pentru frisca cu crema Ole,am mixat,apoi am
adaugat si mascarpone.
Daca vreti sa fie mai
dulce,puteti sa adaugati zahar pudra.Mie mi s-a parut a fi perfecta asa.
Pentru jeleu,am dizolvat amidonul cu putina apa
rece,am adaugat siropul si l-am fiert pâna când s-a îngrosat.
Când toate au fost
reci,am asamblat prajitura.
Am taiat blatul în doua
.
In partea de blat care
va veni deasupra,am decupat cu ajutorul unui pahar orificiile în care am pus
jeleul.
Am asezat pe platou partea
de pandispan nedecupata ,am pus
umplutura de mere si un strat de crema de vanilie.(Eu am însiropat dar mi-am
dat seama ca nu trebuia,umplutura de mere va înmuia suficient blatul).
Am însiropat si partea de pandispan decupata si
am asezat-o peste crema de vanilie.
Am pus un strat de crema
si deasupra blatului,având grija sa pastrez orificiile în care am pus jeleul.
Daca orificiile sunt
prea adânci,puteti sa mai puneti putina crema si apoi jeleul.
Am razuit ciocolata si
am pus jeleul în orificiile lasate.
Am lasat-o la frigider
câteva ore.
La final m-am gandit ca
ar fi fost buna mai multa umplutura de mere.
Acum depinde de
preferintele fiecaruia.
S-aveţi poftă !!!!
Dacă tu zici că asta nu e sofisticată, apăi... . :)) Pentru mine este, și sunt convins că are gust divin precum ai spus. Totodată recunosc că de vreo două săptămâni facem cel puțin 3 plăcinte cu mere săptămânal, avem de unde și, slavă Domnului, mie silueta-mi permite.
RăspundețiȘtergereFaină munca ta, faină și prezentarea!
Multumesc Padre,pentru vizita,dar mai ales pentru aprecieri.Bine-ar fi sa fim vecini cum silueta ta e mai permisiva decat a mea :))))Chiar e o reteta simpla,doar ca eu exagerez cu scrisul si cu prezentarea :))))Si noi am avut multe fructe anul acesta,asa ca ar fi pacat sa le risipim.
ȘtergereArată minunat! Nici nu vreau să mă gândesc la gust, pentru că n-aș mai putea dormi de poftă...!
RăspundețiȘtergereMultumesc.Chiar asa,mai bine nu va ganditi,e atat de racoritoare,delicata,tot ce e nevoie pentru un rasfat total. Zi frumoasa
Ștergere