De Crăciun nu am pregătit cozonaci,aveam prea multe prăjituri şi cum în aceste vremuri restricţiile ne-au cam izolat şi nu am avut colindători,am decis să pregătim cozonacul atunci când ne va fi pofta de ceva bun.
De aceea am vrut să încerc o alta reţetă de cozonac.Si bine
am făcut pentru că am fost foarte mulţumită de rezultat.E un aluat asemănător
cu cel de brioşe care nouă ne place foarte mult.
Sigur că nu e uşor de pregătit aluatul pentru cozonaci,va
trebui să vă înarmaţi cu multă răbdare şi timp,dar merită pregătiţi din când în
când ca să ne satisfacem pofta.
Tare mândri cozonacii mei,s-au înfoiat de le-au crăpat coaja
pe alocuri.
Gasiti pe blog reteta de Cozonac de post,cu rahat sau Cozonac cu nuca si scortisoara .
Poate va place si Cozonacul mamei.
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
1 kg faina alba
400 ml lapte caldut
200 g zahar
5 galbenusuri de ou
40 g drojdie proaspata
100 g unt topit si racit
50 ml ulei
1,5 lingurita sare
Vanilie
Coaja de lamâie
Umplutura:
300 g nuca prajita si macinata
4 albusuri de ou
stafide
Sirop din 200 ml apa+100 g zahar+zeama de lamâie
Mai avem nevoie de un galbenus de ou+ lapte pentru uns.
Eu am mai presarat deasupra zahar perlat.
Mod de preparare:
Pentru cozonac,cel mai important pas este ca toate
ingredientele sa fie la temperatura camerei,deci vom avea grija
sa respectam acest pas.
Am cântarit toate ingredientele.Am cernut faina.
Am topit untul si l-am lasat sa se racoreasca.
Am separat galbenusul
de albusul oualor.
Drojdia am amestecat-o cu o lingura de zahar(din cel
cantarit),putin lapte caldut si o lingura de faina si am lasat-o în loc caldut
sa se activeze.
Daca aceasta va creste în volum,înseamna ca vom obtine
rezultatul dorit si aluatul va creste corespunzator.
Intr-un bol încapator am pus cam jumatate din cantitatea de
faina si am amestecat-o cu sarea.
Am facut o adâncitura în mijloc si am pus drojdia.
In alt vas am mixat foarte bine galbenusurile cu zaharul si vanilia,am adaugat si putin lapte caldut pentru ca zaharul sa se dizolve mai usor.
Crema de galbenusuri
si coaja de lamâie am pus-o peste faina.
Am adaugat apoi laptele caldut cate putin,alternând cu
restul de faina.
In aceasta etapa vom avea un aluat putin lipicios,nu trebuie
sa fiti tentati sa mai adaugati faina.Daca va mai fi nevoie,vom face asta
dupace adaugam si grasimea(untul si uleiul).
Am inceput sa adaug untul caldut în câteva transe.Se mai adauga unt doar dupa ce cel adaugat anterior a fost încorporat complet.
Dupa ce am terminat de adaugat untul,am procedat la fel si
cu uleiul.
Veti vedea cum aluatul este elastic ,se lucreaza deja foarte
bine si nu se mai lipeste deloc datorita grasimii.
Daca aluatul este framântat corespunzator,se va activa
reteaua de gluten care va face cozonacul nostru sa se desfaca în
fâşii,pale,atunci când este rupt.
Am adunat aluatul
formând o bila si l-am pus în vas,am acoperit cu un prosop curat si l-am
lasat sa dospeasca cam o ora si jumatate,sau pâna ce isi va dubla volumul.
Cât timp a dospit aluatul m-am ocupat de umplutura.
Am facut un sirop din apa,zahar si zeama de lamâie.L-am
lasat sa se raceasca.
Nuca am prajit-o în tigaie si dupa ce s-a racit am
macinat-o.
Stafidele le-am pus la înmuiat cu putina apa calduta.
Am mixat albusurile cu un praf de sare.
Am pus siropul racit peste nuca.
Adaugati doar cât e necesar ca nuca sa se înmoaie.Am adaugat
stafidele si am încorporat usor spuma de albusuri.
Lasam deoparte umplutura si ne ocupam de aluatul care între
timp a dospit.
Am uns planseta cu putin ulei,am rasturnat aluatul si am întins cu mâinile o foaie sub forma de
dreptunghi.
Am împartit foaia visual în trei parti si am împaturat asa
cum se vede în poza.
Am împaturit apoi înca o data pe latura care a ramas mai
scurta.
Am lasat aluatul sa se odihneasca 10 minute,apoi i-am dat
iar forma de bila si l-am împartit în 4 parti.
Daca doriti sa aveti
toate cele 4 parti egale,puteti sa folositi cântarul,eu nu ma cramponez de
asta.Cozonacii mei au fost inegali.
Am dat forma de bila celor 4 bucati de aluat,le-am acoperit
cu un prosop si le-am mai lasat sa
dospeasca 10-15 minute.
Am întins apoi fiecare bucata,am pus umplutura si am rulat
strâns,sigilând capetele.
Am împletit apoi câte 2 rulouri si le-am pus în cele doua
tavi pregatite,obtinând astfel 2 cozonaci.
Am acoperit tavile cu un prosop si le-am lasat iar la dospit
pentru o ora si jumatate.
Am încalzit cuptorul la 180 de grade.
Am pregatit galbenusul de ou cu putin lapte si am uns
cozonacii deasupra.
Am presarat putin zahar perlat.
Am pus tavile în cuptor,gratarul fiind pe cea mai joasa
pozitie.
Dupa 20 de minute am redus temperatura la 170 de grade si am
mai lasat 30 de minute.
In total i-am lasat la cuptor 50 de minute.
Am scos tavile din cuptor,le-am lasat sa se racoreasca
putin,apoi am scos cu grija cozonacii din forma.
I-am pus pe un gratar,asezati pe partea laterala pâna ce
s-au mai racit.
Dupa aceea i-am acoperit cu un prosop.
Chiar daca nu e recomandat sa fie taiati cât sunt calzi,noi
nu am rezistat.
Pâna acum e cel mai bun cozonac pe care l-am pregatit,dar
putem sa mai experimentam.
S-aveţi poftă!
Bravo, Dia! Arata grozav, iar rețeta este super faina, cam asemănătoare cu cea pe care o folosesc si eu. Superb, Bravoo!
RăspundețiȘtergereMultumesc Laura.Da,m-am uitat si la reteta ta ca mi-a placut tare mult.Pana la urma am ales varianta asta.
ȘtergereArata intr-un mare fel draga mea!!! Trebuie sa il salvez , chiar dc reteta mea este aproape la fel ca și cantități, eu pun mai mult zahar dar cred ca va creste mai mult dc reduc cantitatea. Și ce sa zic, ai tai arata perfect!! Te pup Si iti doresc un an nou cu sănătate si multe bucurii, liniște și pace!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru aprecieri Gabriela.Am analizat si eu mai multe retete si ca si ingrediente pentru 2 cozonaci,cantitatile nu prea difera.Chiar reteta mamei de cozonac avea cam aceleasi ingrediente.Da,se spune ca daca e prea mult zahar sau prea multa grasime aluatul creste mai greu.Mie mi-a fost mila sa-i ciopartesc asa calzi ca sa se vada ca se desfac fasii si i-am pozat a doua zi.Te imbratisez cu drag si iti doresc sa ai parte de un an fabulos!
ȘtergereMulțumesc, asemenea și ție Dia! Te îmbrățișez!
RăspundețiȘtergere