Un tort pe care l-am pregătit pentru o aniversare şi l-am
vrut foarte ciocolatos dar în acelaşi timp,mie îmi place să îmbin într-un tort
mai multe texturi şi arome,aşa că cele doua creme de ciocolată le-am combinat
diferit,am adăugat şi un mousse acrişor de lamâie .
Si cele doua blaturi au avut texturi diferite,unul fiind
cel pe care-l pregătesc pentru Snickers,iar celălalt fiind blatul de Kinder
Pingui.
Si pentru că pregătisem nişte caramel,acesta s-a potrivit
perfect cu tortul meu.
Ingrediente:
Blat bezea si
nuca -Snickers (tava cu diametrul de 27 cm ):
8 albusuri de ou
4 linguri faina
3 linguri cacao
Sare
Blat Kinder
Pingui (tava cu diametrul de 27cm):
6 oua
30 ml lapte
150 ml ulei
3 linguri miere de albine
3 linguri faina
3 linguri griş
3 linguri cacao
1 plic praf de copt(10g)
Sare
Crema cu
ciocolata,caramel si alune:
1 lingura cacao
400 ml smântâna pentru frisca
Mousse de mascarpone
cu lamâie:
3 galbenusuri de ou
150 ml smântâna pentru frisca
Zeama de la o lamâie
Crema de
ciocolata,nutella si mascarpone:
200 ml smântâna pemtru frisca
Bordura de
ciocolata:
1 lingura ulei
Hârtie de copt
Pentru decor
am mai folosit:
200 ml smântâna pentru frisca+1 lingura zahar
Chipsuri din ciocolata
Stiksuri din ciocolata cu crema de vanilie
Felii de portocala confiata trase în ciocolata
Praline si bomboane de ciocolata
Mod de
preparare:
Pentru început am pregatit cele doua blaturi.
De fapt le-am pregatit cu o zi înainte.
Pentru blatul de bezea cu nuca-Snickers,reteta este
foarte simpla.
Faina am amestecat-o cu praful de copt, si cacaoa.
Nuca am prajit-o si am macinat-o.
Am mixat albusurile cu un praf de sare,iar când spuma a
devenit ferma am adaugat treptat zaharul.Dupa aceea am adaugat alternativ faina
cu cacao si nuca macinata.
Am amestecat usor cu o paleta pentru ca bezeaua sa nu se lase.
Am pus compozitia în tava cu diametrul de 27 cm , în care am pus hârtie
de copt.
Am pus la cuptor la 180 de grade pentru 25 de minute.
Am scos blatul pe un gratar si l-am lasat sa se raceasca
complet.
Modul de preparare pentru cel de-al doilea blat este la
fel de simplu.
Am amestecat faina,grisul ,cacaoa si praful de copt
într-un vas.
Am separat albusul de galbenusul oualor.
Am mixat foarte bine galbenusurile cu zaharul.Pentru ca
acesta sa se dizolve mai usor,am adaugat laptele.
Am pus apoi uleiul
turnând în fir subtire si cele 3 linguri de miere.Am incorporat si ingredientele uscate(faina,gris,cacao si praf de copt).
Albusurile le-am mixat cu un praf de sare,apoi le-am
încorporat usor în compozitia obtinuta anterior.
Am folosit o paleta pentru aceasta operatiune.
Am pus compozitia în aceeasi tava cu diametrul de 27 cm ,am pus la cuptor la 180
de grade pentru 25 minute.
Dupa aceata l-am lasat pe gratar sa se raceasca.
Am pregatit apoi crema de ciocolata,caramel si alune.
Am pus gelatina la hidratat cu putina apa rece(cam doua
linguri sunt suficiente).
Am mixat 200 ml
smântâna pentru frisca si am pus-o la frigider.
Alunele prajite le-am tocat grosier.
Intr-un vas pe baie de aburi am pus ciocolata cu caramel
taiata bucati,ciocolata amaruie rupta bucati,cacaoa si 200 ml frisca.
Le-am lasat pâna ce ciocolata s-a topit,apoi am luat
vasul de pe foc,am pus gelatina taiata bucati,amestecând pâna ce aceasta s-a
topit si am lasat-o apoi sa se raceasca.
Când s-a racit complet,am pus alunele si am amestecat cu
frisca mixata.
Am taiat blatul de
bezea în doua,l-am asezat pe un platou si am pus inelul formei în care l-am
copt.
L-am pus la frigider iar între timp am pregatit un mousse
de mascarpone cu lamâie.
Am hidratat
gelatina cu putina apa rece.
Smântâna pentru frisca am mixat-o si am pus-o la
frigider.
Galbenusurile le-am mixat cu zaharul,am adaugat zeama de
la o lamâie si am pus vasul pe baie de aburi.
Am amestecat pâna ce a prins consistenta,am luat de pe
foc si am adaugat gelatina taiata bucati.Crema fiind înca calduta,gelatina se
va topi destul de repede.
Am lasat crema de ou sa se raceasca.
Am mixat crema mascarpone,am pus treptat crema de ou si
la final am adaugat si frisca mixata.
Am pus mousse-ul
de mascarpone peste blatul din tava ,peste aceasta am pus cam 3 linguri de caramel ,iar deasupra am
asezat cel de-al doilea blat pregatit.
Eu l-am pus cu partea de jos deasupra,aceasta fiind mult
mai dreapta.
Pentru a îmbraca tortul am pregatit o crema de ciocolata
cu nutella si mascarpone.
Intr-un vas,pe baie de aburi,am pus ciocolata rupta
bucati,nutella,smântâna pentru frisca si le-am lasat pâna când totul
Cu aceasta crema am îmbracat tortul.
Pentru a „confectiona” bordura din ciocolata,am taiat o
fâsie de hârtie având lungimea cât diametrul tortului si latimea cu 1 cm mai mult decât înaltimea
tortului.
Am topit ciocolata împreuna cu untul pe baie de aburi.
Când aceasta s-a topit ,am adaugat si uleiul.
Am lasat-o sa se raceasca doar atât cât sa pot desena cu
ea pe hârtia pregatita.
Eu am folosit o seringa pentru ornat,dar puteti sa
folosit si o punga mai groasa la care sa-i taiati un colt.
Fiind foarte lunga fâşia de hârtie,nu avea loc în
frigider asa ca am lasat-o sa se întareasca pe masa.
Ciocolata nu trebuie sa se întareasca de tot,dor cât sa
nu curga în momentul în care ridicam banda pentru a o aseza pe partea laterala
a tortului.
Este o operatiune destul de delicata,asa ca eu am avut
nevoie de un ajutor pentru a putea aseza banda de ciocolata.
Dupa ce am pus banda,am pus tortul la frigider.
Dupa jumatate de ora se poate dezlipi hârtia,cu grija ca
sa nu stricam ciocolata.
Am decorat cu frisca,chipsuri si stiksuri din
ciocolata,praline si bombonele de ciocolata,felii de portocala confiata trase
în ciocolata,pe una din aceste felii am scris si urarea.
S-aveţi poftă !
M-ai pierdut de tot, adică vreau să spun că dacă la citit am fost la la prima lecţie de chineză, dă-ţi seama cum ar fi să-l fac, vai, mi-e şi ruşine cu cele două mâini sângi ale mele. :D
RăspundețiȘtergereN-am ce comenta, e super, şi-i tare greu de făcut, e mult de muncă la el.
Ha haaaa Padre,fiecare cu talentul lui ca doar nici eu nu pot face multe din lucrurile pe care tu le faci cu usurinta.
ȘtergereAcum,recunosc ca asta a fost un tort mai complicat putin dar nu imposibil de realizat.
Iti recomand sa incepi cu deserturi mai usurele si apoi ajungi si la reteta asta :))))
Multumesc de trecere.
Te declar regina torturilor <3
RăspundețiȘtergereDaca ai sta mai aproape de mine, nici nu m-as mai chinui sa fac tort, la tine as veni si te-as plati bine :)))))
E minunat si cred ca gustul a fost divin!
Pupici!
Multumesc din suflet Meri,dar stiu ca si tu faci torturi minunate si prajituri la care poftesc mereu.
ȘtergerePupici si de la mine.
O minunatie de tort! Perfect!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Laura.Pupici
Ștergere