In perioada aceasta a anului parcă nu mă mai satur de
gustul portocalei.
Pentru momentul trecerii în noul an,am vrut un tort
simplu dar foarte gustos.Nici nu mă simţeam foarte inspirată şi oboseala şi-a
cam spus cuvântul.
Am reuşit însă să mă odihnesc în zilele ce au urmat,deci
sper că în noul an voi reuşi să realizez ceea ce îmi voi dori.
Mi-aş dori să pot să-mi petrec cât mai mult timp alături
de familia mea şi oamenii pe care-i iubesc cel mai mult,să fim sănătoşi,să fim
mai toleranţi.Mi-aş dori să pot realiza mult mai mult în plan profesional iar
rezultatele să fie pe măsură.
Cu toate astea,nu mi-am pus nici o dorinţă anume la
trecerea în noul an pentru că ştiu că toate depind doar de mine.
Vă doresc şi vouă să fiţi veseli,frumoşi,inspiraţi în
alegerile voastre şi norocoşi în noul an.
Ingrediente:
Blat(forma cu diametrul de 20cm):
4 oua
Zeama de la ½ lamâie
1 plic praf de copt
Vanilie
Coaja de portocala
Sare
O lingura bilute de ciocolata
Crema de portocale:
3 oua întregi
3 galbenusuri de ou
120 ml suc proaspat de portocale
Coaja de portocala
Vanilie
400 ml smântâna pentru frisca 30% grasime
Sirop:
150 ml apa
2 linguri zahar
Zeama de la jumatate de lamâie
Jeleu de vişine:
3 foi de gelatina
Ganache de ciocolata alba:
200 ml smântâna pentru frisca
Pentru decor am mai folosit chipsuri din ciocolata cu
aroma de portocala,nuca de cocos si ornamente confetti
Mod de
preparare:
Am pregatit mai întâi crema ganache pentru ca va trebui
sa stea la frigider 2-3 ore.
Am încalzit smântâna pentru frisca pâna la puctul de
fierbere(fara a o fierbe),apoi am pus în ea ciocolata alba rupta bucati.
Am lasat-o putin ,am amestecat pâna ce aceasta s-a
topit,am lasat-o sa se tempereze putin,apoi am pus-o la frigider 2-3 ore.
Am pregatit si jeleul de vişine.
Am acoperit foile de gelatina cu apa rece ca sa se
hidrateze.
Am pus visinele si siropul în blender si le-am pasat
foarte bine.
Am încalzit amestecul obtinut pe foc,am stors gelatina si
am pus-o în amestec.
Am amestecat pâna ce aceasta s-a topit.
Dupa ce jeleul s-a mai racorit,l-am pus într-un inel cu
diametrul de 10cm si l-am lasat la frigider sa se închege bine.
Pentru blat am mixat
foarte bine untul cu zaharul,am încorporat apoi pe rând cele 4 oua.
Am pus faina amestecata cu sarea si praful de copt,zeama
de lamâie,vanilia si coaja de portocala.
La final am adaugat bilutele de ciocolata.
Am pus compozitia în tava tapetata cu hârtie de copt si
am pus la cuptor la 180 de grade pentru 60 de minute.
Fiind o compozitie cu mult unt si tava destul de mica,a
fost nevoie de un timp mai îndelungat pentru coacere.
Este util totusi sa faceti testul scobitorii pentru a
vedea când este copt.
Dupa ce s-a copt,l-am lasat pe un gratar sa se raceasca.
Am pregatit crema de portocale.
Am mixat ouale întregi si galbenusurile cu zaharul,am adaugat apoi sucul de portocala,am
pus amestecul pe baie de aburi si am amestecat pâna s-a îngrosat.Cam 15-20 de
minute dureaza aceasta operatiune.
Am adaugat vanilia si coaja de portocala.
Am lasat sa se raceasca complet,apoi am pus-o la frigider
pentru jumatate de ora.
Intre timp am mixat frisca,apoi am încorporat-o usor în
crema de portocale pregatita anterior.
Am mai lasat la frigider o ora.
Am fiert ingredientele pentru sirop si l-am lasat sa se
raceasca.
Am taiat blatul în doua si l-am însiropat.
Amansamblat apoi tortul folosindu-ma de inelul formei în
care am copt blatul.
Am asezat primul
blat(cel de deasupra cum s-a copt),la mijloc am pus jeleul de visine scos din
forma,am pus crema de portocala si am acoperit cu cel de-al doilea blat(baza
care a fost mult mai dreapta).
Am mai lasat la frigider sa se întareasca crema.
Intre timp am mixat foarte bine ciocolata alba cu frisca
pâna am obtinut un ganache cu care am
îmbracat tortul.
Am pus si putin colorant rosu în crema cu care am ornat
deasupra.
Am ornat cu chipsuri din ciocolata cu aroma de
portocala,nuca de cocos si confetti.
Poftă bună şi La mulţi ani !!!
Inca un tort frumos si bun, marca Dia!
RăspundețiȘtergereDoamne cat de reusite sunt torturile tale, Dia!
Abia il astept pe urmatorul~, ca ne surprinzi mereu placut!
Pupici si numai bine in noul an!
La multi ani!
Multumesc mult Maria.Esti tu foarte draguta.
ȘtergereLa multi ani si an nou fericit.
Abia astept sa ne vedem.
Imi place ce vad aici. Un tort frumos si interesant.
RăspundețiȘtergereO zi cat mai buna!
Multumesc mult.
ȘtergereSanatate si zile senine.
Foarte frumos tort ai facut din nou! Pup
RăspundețiȘtergereMultumesc Timi.Pupici.
Ștergere