Rămăsesem multă vreme
cu gândul la tortul Gabrielei.Doar că mă gândeam că nu o să găsesc mango
foarte bine copt,cu atât mai puţin piure de mango cum a folosit ea.
După îndelungi căutări
am găsit un mango mai de Doamne ajută ş am completat cu piersici din compot.
Fiind aniversarea
mamei,ocazia a fost tocmai potrivită.
Mă bucur că şi de data
aceasta am reuşit să fac un tort delicios,care a fost apreciat de toţi cei care
l-au gustat.Foarte aromat şi răcoros,cu multe fructe.
La mulţi ani Mamei
mele,viaţă lungă şi multă multă sănătate.
Ingrediente:
Blat ( forma cu diametrul 28 cm):
5 oua
120 g zahar
2,5 linguri faina
2,5 linguri gris
2,5 linguri cacao
2,5 linguri miere de
albine
50 ml lapte
100 ml ulei
1 plic praf de copt
Sare
Jeleu de zmeura:
250 ml sirop de zmeura
3 foi gelatina(5 g)
Boabe de coacaze rosie
Mousse de piersici:
500 g piersici din
compot
600 g smântâna pentru
frisca(eu am folosit smântâna Solomomescu 30% grasime)
7 foi gelatina (12g)
1 ligura miere de albine
Jeleu-crema de mango şi
piersici:
1 buc mango foarte copt
200 g piersici din
compot
200 g crema mascarpone
6 foi gelatina (10 g)
1 plic tort jelee
incolor
Sirop din compot
Pentru ornat:
Fructe de physalis,coacaze rosie
Mod de preparare:
Eu am pregatit mai întâi
jeleul de zmeura.
Foile de gelatina le-am
hidratat cu putina apa rece.
Am încalzit siropul si
am pus gelatina scursa de apa.
Am amestecat pâna ce
aceasta s-a topit.
Am turnat totul într-o
forma cu diametrul de 18 cm,în care am pus o folie.
Am pus forma la
congelator.
Daca vreti sa câştigati
ceva timp puteti sa faceti tot acum si piureul de piersici pentru mousse.
Am pregatit apoi blatul
de tort.
Pentru blat am separat galbenusurile
de albusurile celor 5 oua.
Intr-un bol am amestecat
faina,grisul,cacaoa si praful de copt.
Am pus mierea în lapte
si le-am încalzit putin,fara a fierbe.
Am mixat galbenusurile
cu zaharul si am adaugat câte putin laptele cu miere.
Dupa ce zaharul s-a
dizolvat,am turnat si uleiul în fir subtire,mixând la viteza mica.
Am adaugat apoi
ingredientele uscate.
Am mixat albusurile cu
un praf de sare si le-am încorporat usor în
crema de galbenusuri.
Am turnat compozitia în
forma pregatita cu hârtie de copt si am pus la cuptor la 180 de grade pentru 20
de minute.
Este util sa verificati
cu o scobitoare daca este copt.
L-am scos pe un gratar
sa se raceasca.
Am pregatit si mousse-ul
de piersici.
Am hidratat foile de gelatina
în apa rece.
Am pasat piersicile cu
putin sirop,în Blenderul Breville obtinând un piure fin.
Am încalzit piureul,am
pus foile de gelatina scurse de apa si am amestecat pâna ce aceasta s-a topit.
Am lasat sa se raceasca.
Am mixat smântâna,am
adaugat o lingura de miere.
Nu trebuie sa obtinem o
spuma foarte ferma,astfel textura va fi mai cremoasa.
In frisca obtinuta ,am încorporat
piureul de piersici.
Am pus la frigider ca sa
prinda consistenta.
Intre timp am pus blatul
pe un platou,l-am însiropat foarte putin cu sirop din compot,apoi am pus inelul
reglabil în jurul lui.
In mousse-ul de piersici
am adaugat si câteva piersici taiate cubulete.
Peste blatul de tort am
pus jumatate cantitatea de mousse,apoi
am asezat jeleul de zmeura.
Peste acesta am pus
restul de mousse,am nivelat si am pus la frigider.
Pentru jeleul-crema am hidratat foile de gelatina cu
apa rece.
Daca aveti mango foarte
copt,e bine.
Mie mi s-a parut ca
totusi nu este,asa ca l-am taiat cubulete si l-am fiert putin în sirop de
piersici.
Am pasat mango împreuna
cu piersicile cu ajutorul blenderului.
Am încalzit piureul
obtinut,am pus gelatina si am amestecat pâna s-a topit.
Am lasat sa se
raceasca,apoi am amestecat cu crema mascarpone.
Am turnat compozitia
peste mousse-ul de piersici. Si am nivelat.
Tort jelee-ul l-am
pregatit cu sirop din compot.
Am amestecat continutul
unui plic de tort jelee cu 250 ml sirop,am fiert circa 1 minut si apoi am
turnat deasupra tortului.
Incercati sa-l turnati în
centrul tortului,dar sa va miscati destul de repede pentru ca se va închega
rapid,tortul fiind foarte rece.
Cu un cutit subtire am desprins marginea tortului de inelul detasabil,apoi am scos inelul.
Cu un cutit subtire am desprins marginea tortului de inelul detasabil,apoi am scos inelul.
Am ornat cu fructe
physalis si coacaze rosie.
S-aveţi poftă !!!
Un tort de senzatie ai facut, Dia! ❤ La mulți ani cu sănătate, mamei tale! :*
RăspundețiȘtergereMultumim de urari si aprecieri Mirela.Te pupam cu drag.
ȘtergereDia, ce splendoare de tort, ce sectiune dementiala! Oau! Arata de milioane! Foarte, foarte apetisant! Sunt mai mult decat convinsa ca s-a devorat tot. Inca o data multi ani cu sanatate mamei, sa va dea Doamne Doamne ani buni si linistiti alaturi de dansa. Minunat tortul, te felicit din inima!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Laura,pentru urari si aprecieri.
ȘtergereChiar daca complimentele tale ma coplesesc,stiu insa ca sunt sincere.
Foarte foarte gustos a fost si da,am salvat doar 2 felii aseara :)))) Una era pentru vecina.
O imbratisare mare si de la noi.
Arată bestial, tortul tău, iar culorile, o splendoare!
RăspundețiȘtergereȘi ce poze frumoase! <3
Multumesc mult Meri.
ȘtergereChiar mi-a iesit si frumos si gustos.De obicei imi iese cand il pregatesc pentru mama.
Te imbratisez cu drag.Pupici