O reţetă cu ingrediente puţine,foarte migăloasă,dar
pot să vă spun că rezultatul este un deliciu.Merită să o pregătiţi ,mai ales
dacă aveţi struguri foarte dulci din grădină.
Anul acesta am avut
foarte multe fructe de la grădină şi parcă,oricât de obositor a fost,era păcat
să nu le punem la păstrare în cămară.
Si pentru că după ce am
cules strugurii pentru vin,tot au mai rămas foarte mulţi,m-am gândit să fac şi
nişte gem.
De fapt,văzusem pe blogul
Angelicăi ,Angel’s food, dulceaţă de struguri.Tare mult mi-a plăcut ideea.
Doar ca Angelica a păstrat
cojile întregi.Noua nu ne plac aşa şi m-am gândit să le pasez în blender.
Si pentru că strugurii
erau foarte dulci am pus şi mai puţin zahăr.
Si uite aşa,azi am pregătit
a cincea repriză de gem de struguri.
Ingrediente:
2.500 kg boabe de
struguri
1.300 kg zahar
1 lamâie
Vanilie,scorţişoară
5 sau 6 borcane de 400
ml.
Mod de preparare:
Se spala boabele de
struguri si se scurg.
Urmeaza apoi partea cea
mai migaloasa.
Se scoate pulpa din
fiecare coaja.Cojile se pastreaza.
Pulpa se pune într-o
cratita,la foc mic.Se fierbe câteva minute, pâna când se înmoaie suficient ca
sa putem separa seminţele.
Trecem totul printr-o sita
deasa,iar pulpa rezultata o punem iarasi
în vasul în care vom fierbe gemul.
Eu am folosit o cratita
din inox cu fundul gros.
Cojile de la struguri
le-am pus în blender si le-am pasat,apoi le-am pus peste pulpa strugurilor.
Am adaugat zeama de la
lamâie.
Am pus sa fiarba la foc
mic pâna ce a scazut si a început sa se îngroase.Cam jumatate de ora am lasat
eu.
Am cules spuma care s-a
format când a început sa fiarba.
Am adaugat apoi zaharul
si am mai lasat sa fiarba cam o ora.
Daca credeti ca e
nevoie,puteti sa mai adaugati zahar.Noua nu ne place foarte dulce.
Strugurii contin foarte
multa pectina,deci gemul se va închega destul de repede.
Eu am pus o farfurioara în
congelator si când am considerat ca ar fi gata gemul,am pus putin gem pe
farfurioara.Daca se încheaga,putem sa oprim focul si sa îl punem în borcane.
La final eu am adaugat
vanilie si scortisoara.
Am pus apoi gemul în borcanele pregatite,curate si uscate.
Pentru a evita spargerea
borcanelor,eu pun borcanul într-o farfurie metalica.
Am închis borcanele si
le-am acoperit cu o patura pâna a doua zi.
Dupa aceasta se pot pune
la pastrare în camara sau se pot consuma.
Prima portie la mine s-a evaporat destul de rapid,au fost multi pofticiosi.
Daca mai aveti
struguri,va recomand cu drag sa încercati reteta.
S-aveţi poftă!
Arata senzational. Nu stiu daca as avea rabdarea ta, dar as incerca. Foarte frumoase si pozele ����
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Laura.Esti o draguta.Are un gust de senzatie,merita incercat.Pupici
ȘtergereMinunat! Eu am facut peltea din must! ;) Mai simplu, mai rapid! ;) Dar cred ca o sa ma incumet si la un gem din acesta minunat! ;)
RăspundețiȘtergereCris,cu ce ajutoare ai tu,nu ar fi prea greu.Recomand cu tot sufletul.De senzatie este.Pupici
ȘtergereBuna dimineata! Puteti sa imi spuneti cum se face pelteaua din must?
ȘtergereBuna dimineata.
ȘtergereEu nu am pregatit peltea din must,mi se pare prea dulce pentru gustl meu,la gem adaug zahar atat cat e nevoie,in functie de cat de dulci sunt strugurii.
Dar pentru pelteaua din must se pune 1 kg de zahar la 1 litru de must proaspat stors,se fierbe pana la cosistenta dorita,se adauga aromele dorite,se pune in borcane asa fierbinte si se lasa acoperite cu o patura pana se racesc.Pelteaua ca si gemul de struguri va fi ceva mai lichida cand se pune in borcane dar se va intari foarte bine dupa racire, deoarece strugurii contin multa pectina. Zi frumoasa si cu spor