Dacă tot e aşa de cald şi nu ne încumetăm să pornim cuptorul,putem să pregătim acest desert delicios,fără prea mult efort.De data aceasta a fost să fie cu fructe de pădure,dar mi-a plăcut la fel de mult şi cea cu cafea.
Mă hotărâsem să fac doar un desert aşa mai lejer,ocazie cu care am vrut să testez aceasta frişcă, pe care în sfârşit am găsit-o,naturală ,fără zahăr şi fără conservanţi.Exact ce aveam nevoie.Mă declar mulţumită.
Panna cotta sau “smântâna coaptă” cum îi spun italienii, este originară din regiunea Piemonte(nordul Italiei),dar ea s-a răspândit treptat în întreaga Italie,în Grecia,Franţa sau Finlanda.In principiu este vorba despre frişcă (sau smântână)şi lapte,amestecate cu zahăr,fierte înăbuşit,la care se adaugă gelatina şi se pun la rece.
Se poate servi cu fructe de
pădure,ciocolată,caramel,cafea sau orice altceva vi se pare potrivit.
Ingrediente:
400 ml frişcă naturala neîndulcita
250 ml lapte
4
linguri zahar
vanilie
15 gr gelatina granule
½ plic tort gelee rosu
Sirop de fructe de padure
Fructe de
padure(afine,zmeura,mure)
0 lingura de zahar
Putin ulei sau unt moale pentru
uns formele
Din tort gelee rosu si fructe de
padure preparam un jeleu.Nu-i neaparat nevoie,eu am vrut pentru contrastul de
culoare.Punem câte putin in formele pregatite,pe care în prealabil le-am uns cu
ulei sau unt.
Gelatina o punem la hidratat cu 100 ml lapte rece.
Restul
de 150 ml lapte,îl amestecam cu 4 linguri de zahar si vanilia,într-o
craticioara.Punem pe foc si lasam sa fiarba 2 minute.Adaugam apoi si
frisca.Punem din nou pe foc,aducem la punctul de fierbere,fara însa a mai
fierbe amestecul.
Incalzim gelatina la microunde sau pe
baie de aburi si o punem în amestecul de frisca si lapte.Amestecam foarte bine
cu telul.
Lasam sa se racoreasca putin,apoi punem în
forme peste stratul de gelatina rosie.Punem formele la frigider pentru câteva
ore.
Pentru a le scoate din forma,daca nu
aluneca,se pun formele în putina apa calda si astfel se vor scoate cu
usurinta.Le rasturnam pe un platou.
Pentru sosul de fructe de padure,amestecam
fructele cu zaharul si le fierbem foarte putin.Daca-l dorim mai
consistent,putem adauga o lingurita de amidon alimentar.
S-aveţi pofta!!!!
Ce culori frumoase :X Dar nu ne spui si noua care e frisca naturala si fara conservanti, si unde o gasim? :)
RăspundețiȘtergereSimona,la noi in Baia Mare,era o firma care comercializa prin magazinul lor.Era frisca din smantana cu 33% grasime.Avea si gustul acela bun de smantana adevarata nu de chimicale.Avea termen doar 7 zile pentru ca nu avea conservanti.Din pacate,pentru ca cererea a fost prea mica,nu au mai adus.Iti dai seama ca m-as fi abonat la asa ceva :))))))
ȘtergereCe culoare frumoasa are sosul ala de fructe! Imi place panna cotta in special cu sosuri pentru ca o completeaza foarte bine. Te pup!
RăspundețiȘtergerePupici si de la mine Paula.Si mie-mi place,e un desert asa usor si merge in multe combinatii.
Ștergere