Pages - Menu

joi, 7 august 2014

Prăjitură cu inimă de bezea şi ciocolată


Cred că dacă îţi pui în faţă o farfurie cu prăjitura asta, o manânci fără pic de remuşcare.Este un deliciu.Dacă o veţi încerca îmi veţi da dreptate.


Ingrediente:
Blat:
  • 5 ouă
  • o cană (200 ml) zahăr(folosim aceeasi cana de 200 ml ca si unitate de masura)
  • ¾ cana cu ulei
  • O cană plus 3 linguri faină
  • ½ plic praf de copt cu sofran
  • 3 linguri apa
  • Un praf de sare
  • vanilie
  • coaja de lamâie
  • bobiţe de coacăze roşii
Bezea:
  • 4 albuşuri
  • 6 linguri zahăr
  • 4 linguri alune măcinate
Stratul de ciocolată:
  • 150 gr ciocolată 55 % cacao
  • 50 ml frişcă lichidă
  • 20 gr unt
Cremă de vanilie:
  • 250 gr Mascarpone
  • 200 ml frişcă lichidă
  • 3 linguri smântâna
  • 4 gălbenuşuri
  • 3 linguri zahăr pudră
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 400 ml lapte
  • 10 gr gelatină granulata
  • Zeamă de lămâie
  • vanilie
Pentru decor am folosit frisca,aschii si bilute de ciocolata.



Mod de preparare:
Blat:
Ouale se mixeaza împreuna cu zaharul si vanilia,pâna când se deschid la culoare si se formeaza o spuma densa.Se adauga uleiul în fir subtire mixând în continuare.La final faina amestecata cu praful de copt.Asezam într-o tava tapetata cu hârtie de copt si punem deasupra bobitele de coacaze rosie.
Pentru bezea,mixam albusurile cu 6 linguri de zahar apoi adaugam  alunele macinate(se poate folosi si nuca,eu nu am avut).
      Punem bezeaua deasupra compozitiei de blat si punem în cuptorul preîncalzit la 180 de grade,aproximativ 40 de minute.Bezeaua trebuie sa fie crocanta când este gata.O lasam în cuptor pâna când se raceste.
      Pentru stratul de ciocolata,punem ciocolata rupta bucati  împreuna cu frisca si untul pe baie de aburi sa se topeasca.Apoi o punem peste blatul cu bezea.
     Crema:
     Punem gelatina la hidratat în zeama de lamaie si putina apa.
     Mixam galbenusurile cu zaharul pudra  si amidon.Incalzim laptele,apoi îl turnam câte putin peste galbenusuri.Adaugam si vanilia.Transferam din nou amestecul în cratita si fierbem la foc mic pâna când se îngroasa crema.Lasam sa se raceasca.
      Mixam si frisca împreuna cu smântâna.
      Amestecam crema Mascarpone cu crema de galbenusuri.Punem si gelatina pe care am încalzit-o în cuptorul cu microunde(fara s-o fierbem).La final încorporam si frisca batuta.
Ansamblare:
     Se pune crema peste blatul  cu bezea si ciocolata si ornam cu frisca,aschii si bilute de ciocolata sau dupa inspiratia fiecaruia.
  

 Gata reţeta…..sa aveţi poftă!!!!

     

2 comentarii:

  1. Cat de bine arata! Coacazele in interiorul blatului se vad foarte frumos, felicitari pentru idee :)

    RăspundețiȘtergere