Eu nu prea eram prietenă
cu aluaturile dospite,dar de-o vreme am început să mă împrietenesc cu ele.Imi
place să le frământ,îmi place cum cresc cuminţi în cuptor.
Ca să nu mai pomenesc cât de bună şi sănătoasă e pâinea făcută în casă,
De data aceasta am ales să pregătesc aceşti covrigi
polonezi,pufoşi,însiropaţi.
Am ales varianta pegatită de Ancuţa pentru ca nu sunt nici prea dulci,sunt
exact cum ne plac nouă.
Ingrediente aluat covrigi:
250 ml lapte calduţ
1/2 lingurita sare
Vanilie
Coaja de lamâie
Pentru uns foaia:
1 lingura zahar pudra
Pentru uns deasupra:
1 galbenus de ou
Puţin lapte
Ingrediente sirop:
3 linguri miere de albine
100 ml apa
Zeama de lamâie
Pentru început drojdia am alifiat-o cu o linguriţă de zahar,am pus o
lingura de faina si putin lapte caldut,apoi am lasat-o cât sa se activeze drojdia si sa înceapa sa
dospeasca.
Intr-un castron am cernut faina împreuna cu sarea si am pus zaharul.
Am facut o adâncitura în mijloc unde am pus drojdia.Am amestecat cu faina
si apoi am adaugat aromele,laptele caldut si la urma untul topit si racit.
Se framânta un aluat elastic care se dezlipeste de peretii vasului.
Toata operatiunea nu dureaza prea mult.
In functie de tipul fainii si de umiditate s-ar putea sa mai fie nevoie de
faina sau de lapte.
Aluatul însa nu trebuie sa fie prea moale.
Am asezat bila de aluat într-un bol,am acoperit cu un servet curat si am
lasat la dospit aproximativ o ora,pâna când si-a dublat volumul.
Am rasturnat aluatul pe o planseta,am împartit aluatul în doua parti si din
fiecare am întins câte o foaie dreptunghiulara.
Am uns foaia cu jumatate din untul amestecat cu zahar,am împaturit foaia în
doua,apoi am taiat fâşii de aproximativ 1.5 cm latime ,asa cum se vede în poza.
Fiecare fâşie am taiat-o în doua pe lungime,lasând un capat netaiat.
Am împletit cele doua capete si apoi i-am dat forma de covrig.Mie nu mi-au
iesit prea frumosi,deci va trebui sa mai exersez.
Mie mi-au ieşit vreo 16 covrigi,dar unii au fost mai mari iar altii mai
mici.
Am mai lasat sa mai dospeasca 10 minute,apoi i-am uns cu galbenus de ou
amestecat cu lapte si i-am pus la cuptor la 200 de grade pentru 20-25 de
minute.
In functie de cuptor,puteti sa ajustati timpul sau temperatura.
Cât s-au copt am pregatit siropul.Am amestecat mierea cu apa,zeama de lamâie
si am
încalzit(fara a fierbe) pâna s-a topit mierea.
Am pus siropul peste covrigii fierbiti când i-am scos din cuptor.
Dupa cum vedeti,nu e complicat deloc.
Poftă bună să aveţi !!!
Imi plac la nebunie covrigii astia si ti-au iesit foarte frumosi!
RăspundețiȘtergereNu prea am avut eu indemanare la confectionat dar o sa mai exersez :)))
ȘtergereMultumesc :-*
Trebuie sa-i cam repet si eu, ca parca am uitat ce gust au :D. Pupici!
RăspundețiȘtergereIti spun eu ca au un gust minunat :)))))
ȘtergerePupici
Cat de frumosi sunt! Si ador trandafirii aia galbeni! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Meri.
ȘtergereSi mie imi plac mult trandafirii.Pupici
Frumosi si apetisanti au iesit covrigii, felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona.Chiar buni au fost.
ȘtergerePupici
Sincer,cred ca sunt cei mai frumosi "polonezi" pe care i-am vazut! :x
RăspundețiȘtergereSi tare mi-e frica sa nu ii mananc singura e indata ce i-as face:)))))
Va pupacim!
Pup si eu Laura draga.
ȘtergereSi mie mi-au placut foarte mult.