Pentru acest
week-end vroiam o prăjitură simplă,dar musai să fie cu fructe.Si cum caisele
îmi plac foarte mult,am zis că e potrivit să le folosesc.dar cum zmeura este
marea mea iubire,am completat gustul minunat al pandişpanului cu o cremă de
zmeura.Blatul pufos,gustul acrisor al caiselor au fost completate minunat de
crema dulce aromată de zmeură.
Pentru blat am folosit o reţetă cu
albuşurile „opărite” cu sirop de zahăr,reţetă
pe care v-o recomand cu drag,va ieşi o minunăţie de prăjitură.
Modul de preparare este foarte
simplu,pentru unele ingrediente,cantităţile se măsoară cu cana,dar ca să nu isc
comentarii fără sens,am cântărit şi am scris echivalentul în grame.
Ca
un punct de vedere personal,consider că o reţetă are aceeaşi sorţi de izbândă
chiar daca unitatea de măsură este cana sau lingura,ideea este să avem aceeaşi
unitate de măsură şi să păstrăm proporţiile menţionate în reţeta respectivă.
Să vă povestesc şi cum am pregătit bunatate
de prăjitură,care s-a mâncat cam la fel de repede cum s-a pregătit.Nu am poze
prea reuşite pentru că nu am fost prea
inspirată în ultimul timp.
Avem nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru blat(am folosit o tava de 32x22 cm):
4 oua
1 cana zahar = 230 g
5 linguri apa
Zeama de la
jumatate de lamâie
1 cana faina= 150 g plus inca o lingura
daca este cazul
3 linguri ulei
O lingura cacao
1 plic praf de
copt
Un praf de sare
Aproximativ 800 g caise
Pentru crema:
200 ml frisca lichida(Hulala
am folosit eu)
O lingura
smântâna grasa
3 linguri gem de
zmeura
Pentru decor:
Ciocolata razuita
Bilute de
ciocolata
Pentru început am
pregatit blatul.
Am separat
albusurile de galbenusuri.
Intr-o cratita am
pus zaharul cu cele 5 linguri de apa si zeama de lamâie.
Cât timp am mixat
albusurile cu un praf de sare(de fapt,eu prefer sa le bat cu telul spirala),am
pus sa fiarba siropul de zahar.Acesta va avea consistenta mierii când este
gata.
Când am obtinut o
spuma ferma din albusuri,am turnat siropul fierbinte în fir subtire,mixând în
continuare.
Am obtinut o
spuma consistenta si lucioasa.
Am adaugat galbenusurile pe rând ajutându-ma de un tel.
Apoi am
încorporat faina amestecata cu praful de copt si la final uleiul.
O parte din
compozitie am amestecat-o cu cacao.
Caisele le-am
spalat si le-am scos sâmburii.Eu am preferat sa nu le pun cu zahar,dar daca nu
va place gustul lor acrisor dupa ce se coc,puteti sa le dati prin zahar.
In tava am pus
hârtie de copt si am pus alternativ cele doua compozitii.
Am asezat
deasupra caisele.
Am pus tava la
cuptor,primele 15 minute la 200 de grade,apoi am redus focul la 180 de grade.Am
mai lasat înca 25 de minute.
Este util însa sa
verificati cu o scobitoare dupa 30-35 de minute daca este copt.
Am lasat blatul
sa se raceasca,între timp am pregatit crema.
Am mixat frisca
si am amestecato cu gemul de zmeura.
Am pus crema
peste prajitura si apoi am razuit ciocolata si am decorat cu bombonele.
Se lasa la
frigider cel putin o ora.Este mult mai gustoasa rece.
Poftă bună !!!!
Delicioasa prajitura, felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona.Imi plac combinatiile de gusturi,dulce,acrisor,amarui.
ȘtergereDa, si mie :)
Ștergere