Dupa cum aţi observat poate,am fost iar plecata teleleu.Nu chiar asa departe,dar a fost tare frumos şi am vrut sa va împartasesc si voua frumusetea acestui loc,Gradina Botanica „Vasile Fati” din Jibou.Daca veti ajunge în zona sa nu o ocoliti pentru ca merita vazuta. La iesirea mea anterioara,în drumul meu spre Cascada Valul Miresei ,am poposit la Gradina Zmeilor dar nu am vizitat si Gradina Botanica,din lipsa de timp.Mi-am propus atunci sa revin s-o vad,e un loc care nu poate fi vizitat pe fuga.
Planuisem sa mergem Duminica,desi toata saptamâna vremea a fost rece si ploioasa,am sperat ca vom avea vreme buna pentru aceasta incursiune.Gradina Botanica se întinde pe 24 de hectare,mare parte din suprafata fiind în aer liber. Dupa ce ne hotarasem de cateva ori si renuntasem aproape tot de atatea ori,am decis sa plecam cu speranta ca nu vom bate drumul degeaba.Am avut noroc sa lasam vremea urata si ploaia acasa pentru ca acolo timpul a fost deosebit de frumos.
Situata în orasul Jibou,judetul Salaj,Gradina Botanica a fost înfiintata în anul 1968 din intiativa profesorului Vasile Fati,în spatiul ocupat de un castel medieval,fosta resedinta a familiei Wesselenyi. Asa cum spuneam,gradina se întinde pe o suprafata foarte mare,cu suprafete plane dar si cu denivelari destul de mari. Regasim pe toata suprafata gradinii zone de interes,astfel sunt serele botanice,sectorul Amazonian, cele doua Gradini Japoneze,Gradina Romana,Complexul de acvarii,Rezervatia dendrologica si cea paleontologica,Parcul caprioarelor. Gradina Botanica din Jibou este unicul loc din tara unde creste si se cultiva în exterior nufarul amazonian.Acesti nuferi pot fi admirati in frumoasa Gradina Japoneza.Pentru ca nuferii au nevoie de o temperatura de 27 de grade Celsius,s-au montat in apa în care cresc serpentine racordate la panouri încalzite cu energie solara.Am fost deosebit de încântata sa surprind atât de frumos în poza frumusetea acestor nuferi.
Gradina Japoneza este simbioza naturii cu arta,elementele principale fiind apa,plantele,pietrele,cascadele,pomii si podetele,vegetatia ocupând un rol secundar.Astfel pinii simbolizeaza forta caracterului,prunii ornamentali simbolizeaza paradisul,bambusul simbolizeaza prietenia iar nuferii puritatea spirituala.Pestii viu colorati întregesc frumusetea acestui loc.
Sub forma unor globuri imense de sticla pot fi admirate o diversitate mare de plante din toate soiurile.Mi-a placut ca era o temperatura atat de placuta chiar si acolo în sere. Intr-o aripa a cladirii se afla cele 23 de acvarii de apa dulce si sarata,cu o varietate foarte mare de pesti.Mi-au placut foarte mult,erau atât de frumosi,de colorati si de jucausi.
Printre speciile de pesti gasite aici as putea enumera temutul Pirania,Porcul de mare cu ţepi,pestele chirurg,Nisetrul,Pastruga,Rechinii de apa dulce,pestii neon,crapul japonez,pestele fluture ,pestele clovn,pestele înger si multi altii.
Situl paleontologic al Gradinii face parte din ansamblul fosilier lacustru „Calcarele Ronei” .Aici s-au descoperit cele mai vechi fosile de vertebrate tertiare ale Europei orientale.
In partea mai înalta si împadurita cu stejar a Gradinii gasim Parcul Caprioarelor care adaposteste 14 caprioare de diverse vârste,precum si câteva exemplare de porci mistreti.
Cred ca cel mai bine este sa va las în compania imaginilor frumoase surprinse în acest loc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu