O idee foarte bună pentru un prânz
copios,când vreţi să vă răsfăţaţi familia.
Un pui
dolofan,aşa cam doua kilograme a avut dumnealui,aromat cu mirodenii si lamâie
şi însoţit de legume cu piure de cartofi.Si ca să se pătrundă binişor cărniţa
puiului,l-am pus la sauna în vasul roman,că tot stătea şi el nefolosit de ceva
vreme.Gata cu vorbăria,mai bine să vă povestesc cum am făcut,voi doar să luaţi
aminte şi musai să-l faceţi,că-i tare bun.Eu vă poftesc şi la masă pentru că a
mai rămas,familia noastră e restrânsă aşa că n-am reuşit să-l „isprăvim „ încă.
Pentru destrabalarea asta avem nevoie de:
Un pui grill(de 2 kg a fost cel prezent)
Lamaie
O bucata telina
Cam 10 catei de
usturoi
O cana lapte
Ulei de masline
Rozmarin proaspat
Sare
Piper proaspat
macinat
Pudra de rozmarin
Boia de ardei
dulce
50 gr unt
Am pregatit puiul cu o zi înainte si
dupa ce l-am condimentat,l-am lasat la frigider pâna a doua zi.
Puiul se spala,se curata de
eventualele pene,se taie vârfurile aripilor si gâtul daca este(la mine n-a fost
cazul)….la pui ma refer,evident.Tamponam puiul cu un servetel absorbant
pentru a îndeparta umezeala.Desfacem
pielea puiului de pe piept cu grija ca
sa n-o rupem,facem asa ca un buzunarel.
Cu ajutorul unei pensule sau cu
mana,ungem puiul cu ulei de masline.Amestecam condimentele si condimentam peste
tot,inclusiv pe sub pielea de pe pieptul puiului.
Condimentam si
interiorul puiului.In interiorul puiului punem o crenguta de rozmarin.Invelim
cu o folie alimentara si-l punem la frigider pana a doua zi.
Scoatem puiul de la frigider.In
buzunarelele facute pe pieptul puiului,strecuram câteva bucatele de unt.In
interiorul lui punem o bucata mica de telina,doua sferturi de lamaie si cativa
caţei de usturoi zdrobiti cu lama cutitului.Lasam si crenguta de rozmarin în
interiorul puiului.”Inchidem” orificiul cu o jumatate de lamaie,astfel toate
aromele se vor evapora in interiorul
puiului.
Pregatim vasul roman,pe care în
prealabil l-am tinut 30 de minute în apa rece.Punem puiul în vas,eu a trebuit
sa-l cam înghesui,era prea dolofan pentru vasul meu.Pentru prima etapa l-am pus
cu pieptul în jos.Punem în vas o cana de lapte si cativa caţei de usturoi
zdrobiti,cam câti va lasa inima si gustul.Mai strecuram si doua crengute de
rozmarin proaspat,punem frumusel capacul si e momentul sa pornim si
cuptorul(regula la vasele de lut)
.Asezam vasul la cuptor si vreo ora putem sa
ne vedem de treaba,daca avem….daca nu,mai tragem cu ochiul la minunatul desert
cu ganduri „necurate”.
Eu aveam si ceva
treaba,dar m-a strigat cuptorul mai devreme
pentru ca,vasul fiind neîncapator,a cam dat pe dinafara.Nici o
tragedie,doar ceva smotru în plus…hi hi hi lucky me.
Dupa vreo 40 de minute,am scos tava,am întors
puiutul cu burta la soare si înapoi la cuptor,de data aceasta fara capac ca sa
se rumeneasca frumos.Din când în când mai punem sos din vas peste pui.Am
confenctionat si niste manusi si papucei
din folie de aluminiu pentru a proteja extremitatile sa nu se arda.
Daca vedeti ca se rumeneste prea tare si
carnea inca nu este facuta,puteti sa acoperiti cu folie de aluminiu pana la
final.Eu asa am facut.
Dupa fix doua ore asa cum zice
manualul,adica o ora pentru fiecare kg de carne,s-a terminat asteptarea.Scoatem
cu grija puiul pe un platou si-l acoperim cu o folie de aluminiu,îl mai lasam
sa stea asa acoperit cateva minute,timp în care finalizam garnitura,aducem
muraturile si ……..poftiti la masaaaaaaaaaa!!!!!
Uoooooooffff ca lunga mi-a fost
asteptarea……..
Arata asa de bine, incat am decretat ca merita sa stau atata dupa el pana se face :)
RăspundețiȘtergereHa haaaaaaaa astept impresii Simona .Pupici
Ștergere