Ar fi trebuit să-i spun
„Pull apart bread”,dar iar veneau cârcotaşii să întrebe daca am uitat limba
română.Chiar şi traducerea sună ciudat „trage afară”.adică e un cozonac care nu
trebuie feliat fiind alcătuit din felii suprapuse care se pot desprinde foarte
uşor.Crocant la exterior si pufos în interior.Acum că ne-am lămurit cum stă
treaba cu mâncatul să vă spun şi cum să procedaţi dacă decideţi să-l preparaţi.
Cel mai frumos e că toată casa miroase
a scorţişoară când este la cuptor.
Ingrediente:
Pentru aluat:
3 oua
80 ml lapte
60 ml apa
Sare
Vanilie
Coaja de lamâie
Pentru uns:
2 linguri zahar
brun
2 lingurite
scortisoara
2 linguri nuca
macinata
Pentru finisat:
O lingura miere
de albine
O lingurita lapte
Zahar brun
Mod de preparare:
Am pregatit mai
întâi aluatul pentru ca va sta la dospit.
Drojdia am
amestecat-o cu zaharul,am pus laptele caldut(nu fierbinte!!!) si faina si am
lasat la dospit.
Am batut ouale.
Laptele l-am
încalzit si am topit untul în el.Apoi am adaugat si apa calduta.
Am pus peste
faina,ouale batute,drojdia si laptele cu unt.
Am amestecat cu o
lingura si apoi am pus restul de 100
g faina.
Am framântat pâna
am obtinut un aluat nelipicios,care se desprinde de peretii vasului.
Cred totusi ca
pentru o forma mai buna ,ar fi fost nevoie de un aluat putin mai ferm,al meu a
fost destul de moale pentru ca l-am vrut pufos.
Am acoperit cu un
prosop si am lasat la dospit în loc caldut pâna si-a dublat volumul.
Am întins apoi o
foaie,nu foarte subtire,am uns-o cu unt moale,am presarat zahar
brun,scortisoara si nuca.
Am taiat
patrate,mie nu mi-au iesit prea egale,dar nu conteaza.
Le-am suprapus
apoi cate patru bucati si le-am mai lasat
sa dospeasca.
Le-am asezat apoi
într-o tava de chec „in picioare”,adica asa cum se vede din poza .
Le-am mai lasat
10 minute în tava ,între timp am încalzit cuptorul.
Am pus tava la
cuptor pentru 30-35 de minute.
Dupa 20 de
minute,am scos tava si am glazurat deasupra cu
miere de albine diluata cu putin lapte caldut,apoi am presarat zahar
brun.
Dupa aceasta
operatiune cozonacul s-a înmuiat putin,asa ca am avut impresia ca nu este copt.
De aceea cred ca
l-am lasat putin prea mult la cuptor.
Daca vreti sa-l
feliati,se lasa sa se raceasca si abia apoi se poate servi.
Ingenios felul cum l-ai pus in tava, imi place mult cum a iesit, brava! Si eu fac aluatul mai moale fiindca imi place sa fie pufos. Si sa rup din el cat e cald :)
RăspundețiȘtergereSi mie imi place tare mult,dar incerc sa fac mai rar aluaturi :)))))))) Pupici
Ștergere